Fin film från VM i Cascais 2017

”5i12” vs ”African Queen” på Marstrandsfjorden

Rapport från SM i Marstrand 2017.

Första dagen bjöd på utmanande förhållanden med lätta vindar, gammal sjö och ström. Utmanande för alla utom SWE 375 ”5i12” som spikade båda seglingarna!

Andra dagen genomfördes 4 seglingar i fina förhållanden och trefaldige Gold Cup vinnaren Jörgen Schönherr och hans besättning i ”African Queen” visade med tre spikar att de var på plats för att utmana om slutsegern.

Inför sista dagen så ledde dock fortfarande ”5i12” och ”African Queen” var tvungna att göra två toppresultat och samtidigt hoppas på lite sämre resultat för ”5i12”. Söndagen bjöd på 10 m/s och i första seglingen blev ”African Queen” 4:a och ”5i12” 8:a. Spänningen steg och nu blev sista seglingen helt avgörande och ”African Queen” gjorde vad dom kunde och spikade. Men ”5i12” behöll kylan och seglade in på en 3:e plats och vann därmed regattan. Heja Sverige! Mycket starkt seglat av Team ”5i12” som med en hög lägsta nivå slog ”African Queen” trots deras fyra spikar.

Bakom dessa två suveräna besättningar fajtades SWE 369 ”Lumme” och FIN 92 ”Margaret” med Peter Von Koskull & co om 3:e platsen på regattan och den kampen vann Finland. Perkele!

Svenska Mästare 2017 blev alltså SWE 375 ”5i12” med med Martin Pålsson, Göran Alm och Peter Lindh.
SM silver till SWE 369 ”Lumme” med Olle Jo Johansson, Gutta Johansson och Björn Palmqvist.
Och SM brons till SWE 341 ”Nanna” med Jonas Wahlström, Anders Bäckström och Peter Bäckström.

Förutom 8 finfina seglingar på havet bjöd MSS med sponsorer och vänner på förstklassiga After Sail direkt efter dagens seglingar.

Jan Secher med familj bjöd på lördagens After Sail i sitt fina hem. Förutom korv och passande drycker hölls tal och massvis med priser delades ut till allmänt hurrande! Daily First, bästa kvinnliga besättning (Maja), längst tillresta besättning (FIN 92). Ordförande Gutta passade också på att dubba och diplomera några av våra Drakriddare. Hurra! Hurra!

Därefter skrudades det om inför regattamiddagen på ”Shanti Shanti”. Skål! Hick!

Tack Marstrand för denna gång. Vi kommer tillbaka!

Se slutresultat här.


Glada vinnare!


Välkommen till After Sail hos Secher!


Heja ”Maja”!


-Everybody Say Yeahh!!

PreGradeOne och Marblehead Throphy 2017

Den 25-27 augusti seglas ”Danish Herring Pre Grade One Dragon Cup 2017” i danska Dragør. Förhoppningen är att denna regatta ska bli en permanent och årligen återkommande Grade One regatta. Samtidigt seglas om Marblehead Trophy (de två första dagarna).

All info om regattorna finns här

Spikfest för 5i12 på Apply Emtunga Cup

Marstrandsfjorden bjöd i år drakseglarna på klassiskt före med sol och friska vindar. Team ”5i12” med Martin Pålsson, Peter Lindh och Thomas Wallenfeld gillade förhållandena såpass mycket att man spikade alla seglingar! En spik visade sig dock vara en tjuvstart och då passade ”Galejan”, med Johan Palmquist, Kristofer Edström och Johan Calvert, på att sno den spiken och en andraplats i totalen.

Förutom fina arrangemang av MSS på havet var det som vanligt även skönt gungigt på after sailen på lördagen. Tack MSS och sponsorer för fina arrangemang! Vi återkommer till SM i augusti 🙂


”Skallen”


Skallarna på ”5i12”


Galejan på ”foilsen” med kurs mot Skallen.

Se resultat på MSS hemsida här.

Pelle Gedda Pokalen till Finland

För första gången i Pelle Gedda Pokalens historia lämnar Pokalen Saltsjöbaden.
Men det krävdes finsk sisu och match racing i sista seglingen för att skriva idrottshistoria.

Baggensfjärden bjöd som vanligt seglarna på utmaningar och möjligheter under helgen. På land däremot erbjöds bara möjligheter i form av ”Guttas Grill” med Pelle Gedda mackor och välfylld bar. Och med levande legender som Sune Carlsson och Börje Larsson på plats fick de ungdomliga drakseglarna höra de mest otroliga historier från svunna tider.

Efter första dagens seglingar ledde Nanna före Margaret och Lumme. De två förstnämda hade båda tjuvtränat med två regattor i Danmark och det visade sig vara ett vinnande koncept för regattan avgjordes med en båt mot båt match mellan dessa två drakar i sista seglingen. Och som så ofta vid match racing dueller i en fleetracing segling fick juryn lite jobb på land. Men när väl röken lagt sig kunde regatta-amiralen och hans rådgivare starta prisutdelningen och fördela det överdådiga prisbordet till alla pristagare (alla deltagare).

Prispallen Pelle Gedda Poklalen 2017
1. FIN 90 ”Margaret”Peter von Koskull, Ii-Min Tchang, Andreas Johanson (och en till), NJK.
2. SWE 341 ”Nanna” med Jonas Wahlström, Anders Bäckström och Peter Bäckström, KSSS.
3. SWE 369 ”Lumme” med Olle Jo, Patrik Salen och Staffan Salen/Fredrik Cygnaeus, KSSS.

Förutom att Pelle Gedda Pokalen lämnar Saltsjöbaden blev årets regatta historisk då sex olika besättningar vann en delsegling var 🙂

Stort tack till alla våra fantastiska funktionärer som gjorde årets regatta möjlig!
Och stort tack till våra sponsorer Gill, Sune Carlsson Bårvarv och Svensk Drakklubb.

Havsörnarna


Finsk sisu


Daily first till Maja


The one and only


Snillen spekulerar


Strike the pose


Bull och Bill

Anmälan till regattor 2017

Hög tid att planera säsongen och anmäla sig till årets regattor.

Västkustdrakarna (och kanske någon ivrig ostkustdrake) startar säsongen som vanligt i Danmark med Öresundsmästerskapen i Hellerup 12-14 maj och Danska mästerskapen på samma plats 25-27 maj. Info om dessa regattor finns på www.dragonclass.dk

Saltsjöbadsregattan den 27-28 maj
För den som är nyfiken på den senaste versionen av Petticrows kommer Leffe Carlsson bjuda på sjösättningskalas för sin sprillans nya drake i samband med regattan. Ingen mindre än Tim Tavinor själv levererar båten från England och ingår dessutom i Leffes besättning. Team Lumme antog självklart utmaningen och har toppat med Theis Palm. Upplagt för rockstars battle på Baggen!
Anmälan senast 27 april och mer info finns på KSSS hemsida här.

Svensk Drake Ranking 2017
Pelle Gedda Pokalen, Apply Emtunga Cup och SM i Marstrand.
Klicka på bilderna till höger eller länkarna nedan för mer info.

Pelle Gedda Pokalen 3-4 juni
Ranking #1 i Saltsjöbaden.
Sveriges kanske finaste vandringspokal kan för första gången lämna landet då mycket kompetenta FIN 92 med Peter von Koskull, Ii-Min Tchang och Andreas Johanson kommer för att utmana om Pokalen.
Anmälan senast 26 maj. All info om regattan finns här.

Apply Emtunga Cup 17-18 juni
Ranking #2 i Marstrand.
Utmärkt tillfälle att vässa kunskaperna på Marstrandsfjorden inför SM i augusti. Och en riggad och klar drake på plats till SM!
All info om regattan finns på MSS hemsida här.

NM i Hankø, Norge 29 juni-2 juli
Mer info om regattan finns på hemsidorna nedan.
www.nordragon.no
www.hrw2017.no

SM i Marstrand 11-13 augusti
Ranking #3 i Marstrand. Öppna Svenska Mästerskapen.
Efter 7 långa år är vi äntligen tillbaka på Marstrandsfjorden för att göra upp om SM bucklan. Senast det begav sig vann SWE 358 ”Sweet Alice” SM några veckor innan Dragon Gold Cup. Det känns som evigheter… Anyway, förutom själva seglingarna har västkustflottan och MSS utlovat ett sällan skådat utbud av kvällsaktiviteter. Hick!
Anmälan senast 28 juli. All info om regattan finna på MSS hemsida här.

PreGradeOne i Dragør 25-27 augusti
Danskarna jobbar på att få denna regatta att bli en av IDA’s permanenta Grade One regattor från och med 2018.
För mer info om regattan gå till Dansk Drageklubs hemsida

För den som vill vidga vyerna.
EM på Lake Thun i Schweiz 14-19 augusti. Mer info här.
Dragon Gold Cup i St Tropez 13-20 oktober. Mer info här.

1 2 3 18