Rapport från Båtmässan i Göteborg

Martin Pålsson, Hans Wallén och Christoffer Meyer på scen.

Den 5 februari var Svensk Drakklubb på Båtmässan i Göteborg för att bland annat tala om Dragon Gold Cup, träningsläger, årets kappseglingar och Drakbörsen. I publiken fanns ett fyrtiotal intresserade som fick lyssna till Hans Walléns erfarenheter i klassen och om segling i stort. Hans meriter inom segling är imponerande och med ett brett perspektiv blev det ett ärligt och underhållande samtal med Svensk Drakklubbs Martin Pålsson om framtiden för en båt med så utmärkande kvaliteter.

Marcus Blomberg från Marstrands Segelsällskap (MSS) redogjorde tillsammans med Thomas Rahm från GKSS för vad som avgör ett lyckat arrangemang på land och till havs och vad som gör Marstrand till en unik och lämplig plats för regattor. Vi kan konstatera att ambitionsnivån från alla håll är mycket hög och att vår goda framförhållning är skälig för att detta skall bli ihågkommet som det bästa Dragon Gold Cup i historien.

Vi fick också ett mycket intressant föredrag av Björn Palmquist om hur en av de tre ursprungliga och fortfarande aktiva Drakarna, DS2 ”Galejan”, kom till på Hjalmar Johanssons varv vid Kungsviken på norra Orust och hur familjen nyttjat sin båt under alla år. En härlig redogörelse och förklaring på varför en mångfacetterad och vacker segelbåt blivit älskad världen över.

Drakbörsen blev också påtalad och intresset för att både köpa och hyra båt väcktes genom att visa på båtens materiellt solida egenskaper och vad en spekulant bör tänka på. Idag finns många fina, välskötta båtar på marknaden för dem som vill komma in i gemenskapen och vi uppmuntrar alla våra medlemmar och vänner att sprida budskapet och fortsätta vara goda ambassadörer för klassen.

Stort tack till alla som kom förbi och till fotograf Dan Ljungsvik som bidrog med ett fantastiskt bildspel.

Svensk Drakklubb på Båtmässan i Göteborg

Svensk Drakklubb fyller 70 år och det skall vi fira med en rad aktiviteter under året. Först ut är att välkomna våra medlemmar och vänner till Båtmässan i Göteborg, måndagen den 5 februari. Från klockan 17 finns vi på plats vid ”Seglarhänget” på plan 2 i F-hallen för en ”after work”.

Där kommer vi att prata om Dragon Gold Cup som avgörs på Marstrand 2021 och arrangeras av GKSS och MSS. Tillsammans med Martin Westerdahl, som vann den prestigefulla tävlingen 2016, tar vi reda på vad som gör trofén så åtråvärd och vad som avgör ett lyckat arrangemang.

Legendaren Hans Wallén finns också på plats för ett samtal med den flerfaldige svenska mästaren Martin Pålsson om klassens unika egenskaper i syfte att få fler att segla Drake – bland annat under vårens ”prova-på-dagar” på öst- och västkust.

Vi vill också tipsa om en mycket intressant temadag på Båtmässan som startar klockan 15 samma dag. Det är en hyllning till Kungsviken – orten på norra Orust där bland annat de första Drakarna byggdes.
Välkommen!

Rapport från årsmötet 2017

Drygt 25 drakseglare hade samlats för årsmötet på Klubbarnas Klubb i Stockholm den 28 november.

Här kommer några korta noteringar från mötet:

Årsredovisning och årsmötesprotokoll finns att beskåda under Arkiv.

Tre nya medlemmar i styrelsen (alla saltsillar):
Ordförande: Christoffer Meyer (västkust)
Vice ordförande: Sputte Baltscheffsky (ostkust)
Sekreterare: Martin Pålsson (västkust)
Sekreterare: Olle Jo (ostkust)
Kassör: Peder Bruske (ostkust)
Medlem: Per Gabrielsson (västkust)

Kappseglingsprogrammet 2018 finns att se under Kappseglingar 2018.

Dragon Gold Cup till Marstrand 2021!
Gutta och Olle Jo berättade om arbetet med ansökan och hur det gick till när Sverige mot alla odds lyckades vinna omröstningen på IDA’s årsmöte i Saint Tropez i oktober.

Priset ”Världens bästa Svenska Drake” delades även i år ut till Team High Times för sin 16:e plats på den internationella rankingen. Team Nanna prisades för vinsten av Svensk Drake Ranking 2017. Även Team Nova prisades för att som enda drake (tillsammans med Nanna) deltagit i alla rankingregattor. Bravo!

Mötet avtackade avgående ordförande Gutta som själv tackade för en rolig tid och önskade nya ordföranden lycka till.

Sedan var det dags för sedvanligt inmundigande av mat och flytande drycker. Vissa medlemmar kunde som vanligt inte få nog utan fortsatte minglandet på lokal ute på stan…har jag hört.

Seglarhälsningar,
Olle Jo


Världens Bästa Svenska Drake 2017 K-G Löhr och avgående ordförande Gutta


Glada vinnare av Svensk Drake Ranking 2017 och Gutta igen


Flitige drakseglaren Göran Hedin (den något längre på bilden) hyllas som sig bör

Årsrapport från Kalmarsund 2017

Då var det åter dags att sammanfatta några rader från årets seglingar med deltagande av drak båtar i Kalmarsund

Kalmarsundsregattan, seglades den 17 juni.
Tre seglingar genomfördes i mycket svaga vindar på en kryss-länsbana i Kalmarsund utanför Mönsteråsviken. I drakklassen segrade Joakim Lönnbom (SWE 376), tvåa Claes Rampeltin (SWE 388) och trea Peter Johansson (SWE 283). Segraren fick pris som årets bästa drake i kalmarsund.

Vållö Runt (distanskappsegling 28 Nm), seglades den 2 september.
Seglingen genomfördes i svaga vindar. I drakklassen segrade Bengt Karlsson(SWE 281), tvåa Claes Rampeltin (SWE 388)) och trea Joakim Lönnbom (SWE 376).

Klubbseglingar.
Under året har det seglats klubbseglingar i 15 veckor med 6 deltagande drakar med sammanlagt 76 båtar på startlinjen. Banan har varit på 5-7 Nm vid varje tillfälle. Totalsegrare blev Claes Rampeltin (SWE 388), två Bengt Karlsson(SWE 281), trea Joakim Lönnbom (SWE 376), fyra Peter Johansson (SWE 283), femma Rune Sellberg (SWE 347) och sexa Stefan Eneman (SWE 387).

Årsmöte den 28:e november.

KK

Välkommen till årsmöte i Svensk Drakklubb tisdagen den 28:e november.

Missa inte chansen att:

• Mingla med goa drakvänner i innan julglöggen dränker minnet av säsongen 2017.

• Höra på plats direkt från Gutta och Olle Jo om vad som hände i Saint Tropez när Sverige tilldelades Dragon Gold Cup 2021! En sannerligen otrolig historia om politiskt rävspel med taktiska inviter och fagra löften som får det senaste amerikanska presidentvalet att likna rena Kindergarten!

• Ta del av Kappseglingsprogrammet 2018.

• Fira vinnarna av ”Svensk Drake Ranking 2017” och ”Världens bästa Svenska Drake 2017”.

• Att på plats träffa några av Valberedningens förslag (se bifogat) till nya styrelsemedlemmar.

• Fira avgående ordförande Gutta. Äntligen!

Plats: Klubbarnas Klubb vid Nya Djurgårdsvarvet i Stockholm.
Tid: 18.30-20.00.

Klubbarnas Klubb
Nya Djurgårdsvarvet

Svensk Drakklubb bjuder på vin/öl och tilltugg.

O.S.A senast den 25:a november på gutta@sbadentryck.se

Väl mött den 28:e november!

Styrelsen

Förslag till dagordning årsmötet 2017

Valberedningens förslag 2017

Dragon Gold Cup till Marstrand 2021!

Och vinnaren är… Marstrand, Sweden! Att Sverige lyckades slå favoriten Belgien i omröstningen om Dragon Gold Cup 2021 var en högoddsare. Men efter varje lands presentation blev omröstningen faktiskt något av en svensk storslam.

Konkurrensen om Dragon Gold Cup är numera stenhård eftersom det skapar ett uppsving i varje land tack vare att alla är välkomna på tävlingen till skillnad mot på EM och VM.

Och nu kan vi alltså glädjas åt att Dragon Gold Cup 2021 seglas i Marstrand. Samma år som Göteborg fyller 400 år och i den stad där Draken föddes genom en tävling arrangerad av GKSS 1928.

 

1 2 3 19