Träningsläger i Långedrag

Under helgen 27-29 april arrangerar Svensk Drakklubb ett träningsläger på GKSS i Långedrag under ledning av danska mästerseglaren Bo Selko. Det blir ett gediget program för alla besättningar som i olika grad önskar slipa formen och kalibrera utrustningen. Programmet ser ut enligt nedan:

Fredag 27 april (riggad och klar kl. 12)

– Genomgång av respektive båt
– Individuell inställning av rigg och mast
– Träning till havs
– Gemensam middag på Seglarkrogen

Lördag 28 april  & söndag 29 april (start kl. 9)

– Riggning inför dagens segling
– Val av segel
– Fartträning till havs
– Trim
– Lunch
– Kappsegling
– Avslutning och genomgång

Bindande anmälan sker till info@svenskdrakklubb.se senast den 13 april. ”Investeringen” är 3,000 kr per båt och betalas på plats. Uppställning av trailer och isättning/upptagning av båt ingår.

Dragon Grand Prix – Marblehead Trophy

Den 27 juni till den 1 juli seglas Dragon Grand Prix – Marblehead Trophy i ett arrangemang av Dragør Sejlklub och Dansk Drageklub. Mer information och underlag för anmälan kan ni hitta här.

The Marblehead Trophy – Dragør 2018

Vintage Yachting Games 2018

The Vintage Yachting Games är en regatta som hyllar de tidigare olympiska klasserna i segling. Mellan den 16-22 september arrangeras spelen i år av Kongelig Dansk Yachtklub (KDY) tillsammans med Hellerup Sejlklub i Skovshoved och bland de deltagande klasserna återfinns 12’ Dinghy, Europe, O-Jolle, Sharpie, Flying Dutchman, Yngling, Soling, Drake, 5.5 Metre, Tornado, Swallow och Starbåt. Med de Olympiska spelen som gemensam nämnare har man tidigare seglat i holländska Medemblik och italienska Como. För svenska Drakseglare är detta en fin möjlighet att uppleva ett sällan skådat startfält med namnkunniga besättningar. Mer information och anmälan finner ni under http://www.vintagecup2018.dk/#

Rapport från Båtmässan i Göteborg

Martin Pålsson, Hans Wallén och Christoffer Meyer på scen.

Den 5 februari var Svensk Drakklubb på Båtmässan i Göteborg för att bland annat tala om Dragon Gold Cup, träningsläger, årets kappseglingar och Drakbörsen. I publiken fanns ett fyrtiotal intresserade som fick lyssna till Hans Walléns erfarenheter i klassen och om segling i stort. Hans meriter inom segling är imponerande och med ett brett perspektiv blev det ett ärligt och underhållande samtal med Svensk Drakklubbs Martin Pålsson om framtiden för en båt med så utmärkande kvaliteter.

Marcus Blomberg från Marstrands Segelsällskap (MSS) redogjorde tillsammans med Thomas Rahm från GKSS för vad som avgör ett lyckat arrangemang på land och till havs och vad som gör Marstrand till en unik och lämplig plats för regattor. Vi kan konstatera att ambitionsnivån från alla håll är mycket hög och att vår goda framförhållning är skälig för att detta skall bli ihågkommet som det bästa Dragon Gold Cup i historien.

Vi fick också ett mycket intressant föredrag av Björn Palmquist om hur en av de tre ursprungliga och fortfarande aktiva Drakarna, DS2 ”Galejan”, kom till på Hjalmar Johanssons varv vid Kungsviken på norra Orust och hur familjen nyttjat sin båt under alla år. En härlig redogörelse och förklaring på varför en mångfacetterad och vacker segelbåt blivit älskad världen över.

Drakbörsen blev också påtalad och intresset för att både köpa och hyra båt väcktes genom att visa på båtens materiellt solida egenskaper och vad en spekulant bör tänka på. Idag finns många fina, välskötta båtar på marknaden för dem som vill komma in i gemenskapen och vi uppmuntrar alla våra medlemmar och vänner att sprida budskapet och fortsätta vara goda ambassadörer för klassen.

Stort tack till alla som kom förbi och till fotograf Dan Ljungsvik som bidrog med ett fantastiskt bildspel.

Svensk Drakklubb på Båtmässan i Göteborg

Svensk Drakklubb fyller 70 år och det skall vi fira med en rad aktiviteter under året. Först ut är att välkomna våra medlemmar och vänner till Båtmässan i Göteborg, måndagen den 5 februari. Från klockan 17 finns vi på plats vid ”Seglarhänget” på plan 2 i F-hallen för en ”after work”.

Där kommer vi att prata om Dragon Gold Cup som avgörs på Marstrand 2021 och arrangeras av GKSS och MSS. Tillsammans med Martin Westerdahl, som vann den prestigefulla tävlingen 2016, tar vi reda på vad som gör trofén så åtråvärd och vad som avgör ett lyckat arrangemang.

Legendaren Hans Wallén finns också på plats för ett samtal med den flerfaldige svenska mästaren Martin Pålsson om klassens unika egenskaper i syfte att få fler att segla Drake – bland annat under vårens ”prova-på-dagar” på öst- och västkust.

Vi vill också tipsa om en mycket intressant temadag på Båtmässan som startar klockan 15 samma dag. Det är en hyllning till Kungsviken – orten på norra Orust där bland annat de första Drakarna byggdes.
Välkommen!

Rapport från årsmötet 2017

Drygt 25 drakseglare hade samlats för årsmötet på Klubbarnas Klubb i Stockholm den 28 november.

Här kommer några korta noteringar från mötet:

Årsredovisning och årsmötesprotokoll finns att beskåda under Arkiv.

Tre nya medlemmar i styrelsen (alla saltsillar):
Ordförande: Christoffer Meyer (västkust)
Vice ordförande: Sputte Baltscheffsky (ostkust)
Sekreterare: Martin Pålsson (västkust)
Sekreterare: Olle Jo (ostkust)
Kassör: Peder Bruske (ostkust)
Medlem: Per Gabrielsson (västkust)

Kappseglingsprogrammet 2018 finns att se under Kappseglingar 2018.

Dragon Gold Cup till Marstrand 2021!
Gutta och Olle Jo berättade om arbetet med ansökan och hur det gick till när Sverige mot alla odds lyckades vinna omröstningen på IDA’s årsmöte i Saint Tropez i oktober.

Priset ”Världens bästa Svenska Drake” delades även i år ut till Team High Times för sin 16:e plats på den internationella rankingen. Team Nanna prisades för vinsten av Svensk Drake Ranking 2017. Även Team Nova prisades för att som enda drake (tillsammans med Nanna) deltagit i alla rankingregattor. Bravo!

Mötet avtackade avgående ordförande Gutta som själv tackade för en rolig tid och önskade nya ordföranden lycka till.

Sedan var det dags för sedvanligt inmundigande av mat och flytande drycker. Vissa medlemmar kunde som vanligt inte få nog utan fortsatte minglandet på lokal ute på stan…har jag hört.

Seglarhälsningar,
Olle Jo


Världens Bästa Svenska Drake 2017 K-G Löhr och avgående ordförande Gutta


Glada vinnare av Svensk Drake Ranking 2017 och Gutta igen


Flitige drakseglaren Göran Hedin (den något längre på bilden) hyllas som sig bör

1 2 3 20