Team Lumme 5:a på Italienska i San Remo

sanremo_01

Då är årets upplaga av Italienska Mästerskapen i Drake avslutade efter fyra regattadagar och 6 delseglingar. 42 båtar kom till start, varav ett 20-tal professionella besättningar.

Många av de mest kända proffsen fanns på plats såsom Loginov från Ryssland, Wieser som seglar för UAE likväl som kollegan Witemann, Hoesch från Tyskland, Owen från GBR, Duca från Italien mfl. Från Sverige deltog fyra ekipage genom SWE 342 (Österblom/Emilsson/Skoglund), SWE 389 (KG Löhr/Bendix/Rudbäck), SWE 358 (Liljeblad/Hedberg/Magnusson) samt Team Lumme (Olle Jo, kusinerna Salén & F.Cygnaeus) i hyrd drake GBR 789.

De mest ambitiösa proffsen hade anlänt redan tidigare i veckan för att träna. Ett initiativ som bokstavligen blåste bort genom ihärdiga vindar om över 20 m/s. Därmed sjösattes alla båtar först på torsdagen inför första start på eftermiddagen. Torsdagens 2 seglingar avverkades i sydlig bris om 3-5 m/s och som så ofta hittade Loginov (RUS 27) och Wieser (UAE 7) snabbt till tätpositionerna. Från svenskt håll lyckades Team Lumme bäst denna första dag och landade på en 7:e plats, därefter följt av Liljeblad på 11:e plats.

Dag 2 bjöd på mycket knepiga vindförhållanden. Prognosen menade på att en snarlik sydlig vind skulle stabilisera sig på eftermiddagen, men efter 2 timmars uppskjutet samt nästan 3 timmar på vattnet där vi noterade 30-40 gradiga vindskift, provade 7 startförsök och vid ett tillfälle en halv kryss (3:e racet som senare blev annulerat) valde tävlingsledningen att avsluta dagen med att skjuta upp 4:e racet till dag 3. Ett flertal båtar var då missnöjda med sina svarta flaggor som skulle följa med dem till nästa dag. Ett 10-tal protester lämnades in mot tävlingsledningen. Det rådde sedan en viss otydlighet om dessa båtar var välkomna att segla race 4 eller ej. Därav valde vissa att segla 4:e racet, och fick senare lära att de därmed var diskade för BFD, samtidigt som en del andra fick gottgörelse genom sin protest. Lite italienskt kändes hela förfarandet!

3:e dagen blev sedan en strålande propaganda dag med rimligt stadig sydväst, 3-7 m/s. Vi får in tre race, Loginov och Wieser fortsätter att strida om tätplatsen, där Loginov behåller ledningen efter 2 regattadagar med 5 seglade race och serien 6,2,3,1,2 men där Wieser börjar knappa in genom att spika två av tredje dagens 3 seglingar. Nu skiljer endast fyra poäng dem emellan. Från svensk sida har KG Löhr en bättre dag och jobbar sig upp till en 10:e plats, medans Liljeblad är en av de båtar som får leva med en BFD från föregående dag och åker ned några platser på listan. Även Team Österblom får en ta med sig en BFD vilket tynger i sammanräkningen. För oss i Team Lumme (GBR 789) lyckas vi dock leverera 3 rimligt bra race, med serien 10, 7, 8 och tar över ledartröjan från UKR 1 som bästa Corinthian (amatör besättning).

På söndagen och sista tävlingsdagen får vi nu prova en ny vindriktning genom en ostlig bris om 3-4 m/s. Vid första seglingen för dagen visar sig lästart vara en fördel på första kryssen, upp mot land, medans några få inklusive Team Lumme tror på lovartstart och invänta det prognostiserade högervridet. Det blir dyrbart på första kryssen, dock ger övertygelsen framgång på andra kryssen. Wieser tar ytterligare en spik, före FIN 85 (Borenius), medans Loginov får nöja sig med en 4:e plats. Det blir stora skillnader emellan första och sista båt och då vinden avtar, väljer tävlingsledningen att inte genomföra ett sista race, utan italienska mästerskapet blev avgjort efter 6 genomförda race.

Team ”Bunker Queen” med Markus Wieser vid rodret tar hem Italienska mästerskapet på endast 10 nettopoäng med en övertygande serie om 1,1,1,3,4,(9) i sin nybyggda UAE drake. Team ”Anapurna” (Loginov) fick se sig slagen med 2 nettopoäng och tog därmed silver. Guiseppe Duca (ITA 56) tar en tydlig mästerskapstitel som bästa italienska båt och slutar totalt på fjärde plats, efter Witemann (UAE 20). Slutligen lyckas Team Lumme ta sig upp på en 5:e plats totalt vilket då också innebar en Corinthian seger som bästa amatörbesättning 19 poäng före UKR 1, och samtidigt bästa svensk före KG Löhr som slutade på en total 13:e plats samt Team ”Sweet Alice” på en 21:a plats (och 6:a i Corinthian) samt Österblom på en 35:e plats.

sanremo_02
Olle Jo Johansson, Patric Salén och Fredrik Cygnaeus stolta pristagare i San Remo.

Vi tackar San Remo Yacht Club för en väl genomförd regatta. Vi kommer gärna tillbaka.

Vid pennan,
Patrik Salén med Olle Jo, Staffan Salén & Fredrik Cygnaeus på GBR 789.

Se hela resultatlistan här.
Resultat Corinthian här.

31 mars, 2015 | Inlagt i Nyheter. Permalänk till inlägget.