Svensk Drakklubb i Search Magazine

I senaste numret av Search Magazine intervjuas Svensk Drakklubbs ordförande Christoffer Meyer om klassen, säsongen som kommer samt om förberedelserna inför Dragon Gold Cup. Läs artikeln här.

Läs vårt senaste nyhetsbrev

Kära Drakseglare,

Tjocka isar, snö och slask är inget hinder att segla Drake. Man tar ”helt enkelt” och byter breddgrad där Cannes, Cascais och Puerto Portals erbjuder ”Dragon Winter Series” med konkurrenskraftiga och uppskattade arrangemang. Flera svenska besättningar parkerade sina trailers där i höstas och ansluter nu under helger med träning och tävling på programmet.

På bilden ovan ser vi SWE 375 runda som första båt i en av flera lyckade seglingar. 
Klassens internationella spridning och sociala gemenskap är verkligen ett stort mervärde för dem som vill kunna segla under trivsamma former många månader på året. Svensk Drakklubb är behjälplig med att lotsa er rätt för att ordna logistik och anmälan inför säsongen 2019/2020. Kontakta oss gärna för mer information.

Medlemsavgift

Vi ber er att snarast möjligt betala medlemsavgiften som är obligatorisk för hela besättningen samt båten för att delta vid träning och tävling. Detsamma gäller tävlingslicensen som bör innehas av alla ombord för ett fullgott personligt försäkringsskydd. Alla medlemmar får i år också IDA’s magasin sänt till sig via posten. Läs mer om hur du betalar här.

SM/NM 2019

Trots att vi bara kommit in i februari månad är det hög tid att förbereda och anmäla sig till flera evenemang. Sedan länge står det klart att årets SM och NM seglas i Mönsterås den 8-10 augusti. Denna plats stod som värd för SM redan 1969 varför det blir ett fint jubileum för klubben och vi är mycket förväntansfulla på att få segla i dessa vatten. Klubbens ordförande Peter Johansson har redan publicerat N.O.R. på Sailarena och anmälan är öppen. Ni hittar länken här

Från SM i Drake 1969. SWE187 ”Drakbruden” (Jörgen Stenholm), SWE 191 ”Fan” (Bengt Hühner), SWE 194 ”Galejan” (Fam. Palmqvist), SWE 193 ”Nausica” (Björn Unger).

Träningsläger

På västkusten arrangeras ett träningsläger på Marstrand med vår danske vän och proffstränare Bo Selko den 27-28 april. Programmet publiceras inom kort men redan nu går det att anmäla sig till info@svenskdrakklubb.se. Priset är 3,500 kr per besättning (vid 6 båtar) och anmälan är bindande och inkluderar sjösättning och upptagning. Under helgen arrangeras en gemensam middag och after-sail.

Möt våren i Danmark

Den 11-12 maj är vi inbjudna att segla årets första regatta i Norden. På Hellerup Sejlklub arrangeras Spring Cup och anmälan är öppen genom Manage2Sail. Våra trevliga och ambitiösa grannar erbjuder genom Stena Line 25% rabatt på överfarten från Sverige till Frederikshavn. Likaså ställer de upp med fina erbjudanden på boende och uppställning av trailer. Platsen på färjan bokar du genom ett mail hit.

Den 25-26 maj – två veckor efter Spring Cup – seglas Öresundsmästerskapen på samma plats varför man har god anledning att lämna kvar båten i Hellerup. Anmälan är redan öppen (länk till anmälan). Det Danska Mästerskapet seglas i Frederikshavn den 24-25 augusti. Också här är anmälan öppen genom Manage2Sail.

Som ett sista budskap på temat Danmark har Dansk Drageklub infört ett lotteri bland de tio första båtarna som anmäler sig till deras regattor. Vinnaren i varje dragning får gratis deltagande på regattorna i Hellerup och fritt boende i Frederikshavn för hela besättningen under Danska Mästerskapen. Har ni frågor kring arrangemangen, logistiken etc. går det bra att kontakta Svensk Drakklubb eller Søren Hvalsø på denna e-post.

Regattakalender för 2019

Årets regattakalender är nu komplett och nedan ser ni både svenska och internationella regattor (fet stil = ranking). Håll utkik på vår hemsida för när övriga anmälningar blir tillgängliga.

11-12 maj: Spring Cup, Hellerup Sejlklub (DK)
25-26 maj: Øresundsmästerskapen, Hellerup (DK)
25-26 maj: Pelle Gedda-pokalen/KSSS Saltsjöbadsregatta
25-26 maj: Vikane Cup, Hankø (N)
6 juni: Klassiska Regattan (GKSS), Långedrag (S)
8-9 juni: Emtunga Cup, Marstrand (S)
9-14 juni: Dragon Gold Cup, Medemblik (NL)
27-30 juni: Hankø Race Week (N)
8-10 augusti: SM/NM, Mönsterås Segelklubb (S)
20-22 augusti: Kongens Serie, Oslo (N)
23-25 augusti: Danska Mästerskapen, Frederikshavn (DK)
6-8 september: Norska Mästerskapen, Fredrikstad Seilforening (N)
28-29 september: Oktoberpokalen/Silverasken, Saltsjöbaden (S)
7-11 oktober: 90th Anniversary Regatta, San Remo (I)

Svensk Drakklubb på Båtmässan

I samband med Båtmässan i Göteborg arrangeras Meetingspot som är ett välbesökt forum för seglingssporten under ledning av Brandspot. I år samtalade Martin Pålsson, Hugo Stenbeck och Robert Sinclair om klassiska skönheter och satsningen på Dragon Gold Cup på Marstrand 2021. De många gästerna fick lyssna till kloka och inspirerande ord om hur klassen har utvecklats positivt under sin 90-åriga historia. På plats på mässan finns också en av Sveriges vackraste trädrakar – Lasse Molses ”Da Capo” som kan ses i hallen för klassiska båtar. Väl värt ett besök!

Följ oss i sociala medier

Avslutningsvis vill vi uppmärksamma er på att vi har ett konto på Instagram där vi regelbundet informerar om aktuella händelser.

På återhörande!


Rapport från årsmötet

Årsmötet i Svensk Drakklubb hölls i år på västkusten och Långedrag. En engagerad skara medlemmar sökte sig till GKSS klubbhus för att lyssna till styrelsens redogörelse av årets händelser och pågående projekt. Sammantaget har 2018 innehållit många uppskattade aktiviteter på hemmaplan och internationellt och även fina sportsliga framgångar, däribland ett danskt mästerskap (!). Mer om detta och annat läser ni i verksamhetsberättelsen, protokollet och den ekonomiska redovisningen som finns bilagd längre ner.

Bland årets utmärkelser delades pris ut till ”Team Nanna” med Jonas Wahlström, Anders Bäckström och Peter Bäckström för sin förstaplats på Svensk Drake Ranking 2018. Anders Bäckström, som även utgör SDK’s valberedning tillsammans med Jan Secher, tog emot en magnumbutelj med ädel dryck för insatsen.Även ”Team Scylla” med Petter Axelsson uppmärksammades för sitt deltagande på alla tre rankingregattor och premierades med en likadant välsmakande pris. Priset för ”Världens Bästa Svenska Drake” (VBSD) tilldelades ”Team High Times” med K-G Löhr, Martin Rudbäck och Jesper Bendix för 16:e platsen på den internationella rankingen.

Anders Bäckström och sekreterare Martin Pålsson.
Petter Axelsson och samme sekreterare Pålsson.

Vi hade ett mycket uppskattat besök från fyra medlemmar från Mönsterås SK som ju arrangerar både svenskt och nordiskt mästerskap under 2019. Med stor entusiasm fick vi genom ordförande Peter Johansson berättat om klubbens intressanta historia och erfarenhet av att segla och arrangera regattor i Drake. Under nästa år sammanfaller en rad jubileum mellan Svensk Drakklubb och MSK. Klubben har varit verksam sedan 1929 (90 år) och det är samma år som de berömda utlottningsbåtarna stod klara hos GKSS i Långedrag vilket markerar vår klass födelse. MSK arrangerade även ett uppskattat SM i Drake 1969 (50 år) och att få segla på dessa historiska vatten under vårt jubileumsår blir en verklig höjdpunkt!

MSK’s ordförande Peter Johansson presenterar klubb och arrangemang.
Bronsplaketten från SM i Drake 1969.

Svensk Drakklubb antar ”Utmaningen”

Svensk Drakklubb fyller i år 70 år och grundades inför OS i London. Tjugo år tidigare hade klassen genom en konstruktionstävling initierad av GKSS kommit till på pappret men först året efter, 1929, stod de tre ursprungliga båtarna klara i Långedrag. Snart 90 år senare seglas Drake i 31 länder av en imponerande skara från en mängd klasser och med meriter från OS, Americas Cup och VM. Det unika med klassen är just att glada amatörer, proffs och tidigare mästare seglar på samma sportsliga villkor och kan umgås och ta del av varandras erfarenheter i härliga sociala sammanhang.

När Svenska Seglarförbundet tog initiativet till ”Utmaningen” såg vi detta som ett ypperligt tillfälle att inleda ett program för att brygga erfarenheter mellan generationer och främja återväxt i klassen. Vår utmaning är att få fler att upptäcka en klass som ibland orättvist och ensidigt har kännetecknats som mycket dyr, svåråtkomlig och lite sluten. Detta må inte vara sant men det har ändå varit ett litet hinder för att framförallt få en yngre generation att närma sig Draken.

För att ge en mer rättvis bild av båt och gemenskap lät vi därför rekrytera en helt ny besättning inför SM i Saltsjöbaden. Ett tillfälle då samtliga moment och stämningar kan uppstå men där vi genom engagerade medlemmar kunde välkomna och inkludera dessa rookies. Med erfarenhet från bl a Laser kom så en ung besättning att stå i rampljuset under regattan. Eva-Stina Forslund (22), Karl Fejerstam Ljungquist (21) och Kalle Österman (27) tog sig tappert an SWE 363 ”Amarona” som ställts till förfogande och genomförde samtliga seglingar med gott resultat och en oerhörd entusiasm och positiv attityd.

”Det var riktigt kul att få chansen att segla drake. Utmanande och man känner att det finns mycket att lära sig från klassen och båten. Alla runtomkring var väldigt hjälpsamma och gav ett fantastiskt intryck”, säger Kalle Österman som tillsammans med övriga turades om att vara rorsman.

Karl Fejerstam Ljungquist: ”Jag vill rikta ett tack till ordförande Christoffer Meyer. Jag uppskattar så mycket att du tog in oss med öppen famn. Det gjorde alla på plats också, mottagandet var genuint varmt. Tack för det! Stort tack Svensk Drakklubb, och alla de som hjälpte till med att arrangera SM i Drake 2018. Det var så kul att få vara med under SM med Sveriges elit inom Drake. Helt rätt forum för att attrahera nya inom klassen. Vi har fått blodadtand. Var så säkra på att vi kommer tillbaka för revansch.”

För Svensk Drakklubb innebär ”Utmaningen” en fantastisk möjlighet att sprida uppfattningen om vad det innebär att äga och segla en Drake ur ett nytt perspektiv. Vi sänker därmed tröskeln och ökar tillgängligheten för fler vilket är en utmaning för sporten som idag likt mycket annat står i hård konkurrens. Resultatet av detta initiativ är att besättningen nu kan titulera sig våra officiella ambassadörer ”Young Dragons” och fritt får fortsätta att disponera och segla en Drake under kommande säsong med målet att generera ett än större underlag i sin generation.

Kallelse till årsmöte 2018

 

Den 22 november kl. 18 välkomnas medlemmar till GKSS i Långedrag för årsmöte i Svensk Drakklubb. Dagordningen finner ni på nedan länk och önskemål om övriga frågor som skall beredas mottas senast den 1 november till info@svenskdrakklubb.se. Då vi bjuder på lättare förtäring efter årsmötet ber vi er anmäla deltagande senast den 1 november via nedan formulär.

Välkommen!

Dagordning, Svensk Drakklubb (kallelse till årsmöte 2018)

5i12 försvarar SM guldet, igen.

Sista dagen på SM började med väntan på att vinden skulle hitta till Baggensfjärden. Först på land och sedan på fjärden där flera startförsök fick avbrytas pga stora vindskift. Till slut kom dock startfältet i väg och en 7:e segling kunde genomföras. Läget inför sista seglingen var att ”Classmates 2” behövde vinna och ”5i12” bli sämre än 5:a för att vända på steken och bli svenska mästare. Och med de rådande nyckfulla vindarna var allt möjligt. Vid första märket rundade ”5i12” 3:a och ”Classmates” 4:a och därifrån kontrollerade ”5i12” läget och för säkerhets skull spikade man även sista seglingen. Värdigare vinnare får man leta efter. Svenska Mästare i Drake 2018 är alltså Team ”5i12” med Martin Pålsson, Göran Alm och Thomas Wallenfeldt. Silvermedaljerna gick till Team ”Classmates 2” med Gutta Johansson, Sputte Baltscheffsky och Jonte S. Magnusson och bronset till ”Da Capo” med Lasse Molse, Marcus Bergqvist och Oliver Molse.

Vid prisutdelningen prisades förstås vinnarna överflödigt men även ett nytt vandringspris ”Vikingaskeppet” delades ut. Priset är skänkt av Lasse Molse för att prisa deltagandet av äldre och mindre meriterade drakar. I år gick priset till en glad Lena Gustavsson i ”Maja” med Jesper Wirden och Mats Dahlander i besättningen.

Även ungdomarna Karl Fejerstam, Eva Forslund och Karl Österman uppmärksammades för sitt populära inhopp i drakklassen. De hade aldrig suttit i en drake innan första seglingen och fick chansen att delta på SM genom ett initiativ som kallas ”utmaningen” som Svensk Drakklubb och Svenska Seglarförbundet har. Och att döma av deras egna kommentarer efter regattan hade de roliga dagar, om än utmanande, ombord på SWE 363 ”Amarona”.

Förutom seglingar bjöd Havsörnarna och arrangörsduon Gutta och Olle Jo på finfina sociala arrangemang med bland annat grillkalas med entrecote á la Pelle Gedda och passande drycker.

Stort tack till Leffe och Mats på Sune Carlsson Båtvarv. Utan er gästfrihet hade arrangemanget inte varit möjligt!

Och till slut ett extra stort tack till Race Crew med Jocke Ameln i spetsen som levererade kanonfina seglingar på den stundtals utmanande Baggensfjärden.

Tack Richard Dudley för fina bilder från seglingarna.

Från första dagens seglingar finns även fina bilder av Philip Karlberg på karlbergmarinephoto.com
Fler bilder finns upplagda på Facebook här som är fritt att dela för privat bruk så länge Fotografens namn finns med.
Går även att beställa posters från Philip, mer info här.

 


Silvermedaljörerna SWE 393 Classmates 2 (Ming) plus en glad prisutdelare.


Bronsmedaljörerna i vackra SWE 213 ”Da Capo XXV”.


Glada vinnare av det nyinstiftade vandringspriset ”Vikingaskeppet”.


Världens bästa, och roligaste, Sail Crew!


Nöjda regattageneraler.


Amarona in action.


SWE 363 ”Amarona’s” glada undomsbesättning.


Gutta vid grillen

1 2 3 24